H.G. Wells

Tidsmaskinen 1895

Tidsmaskinen 1895 är ett av de klassiska verken som den engelske författaren och populärhistorikern, Herbert George Wells har skapat. Denna klassiker kom redan ut på 1895 som en bok och är en av dem främsta amerikanska science fiction- klassikerna. Efter att den hade publicerats som bok kom den även ut på biograferna 1960. Där den naturligtvis var baserad från boken. Filmen blev en snabb hit hos många och enligt den svenska Wikipedia, vann den en Oscar 1961 för bästa specialeffekter.

Handlingen i detta verk är om en engelsman vid namn George. Denna George är ingen vanlig engelsman som dricker te varje dag. Utan han har kommit på ett sätt att resa in i tiden, flera tusen år framåt. Hans uppfinning är till en början med en liten minimodell, som ska spegla framtidens resemedel: tidsmaskinen. Denna maskin ska ta honom förhoppningsvis 800 000 århundraden framåt. George är övertygad att detta kommer att fungera medan hans vänner är tveksamma. De menar på hur han ska kunna genomföra detta projekt om det inte sen tidigare har uppfunnits. Men det finns inget som sätter käppar i hjulen för den brittiska vetenskapsmannen. Utan George stänger ute alla åsikter som hans kamrater tillförde och beger sig till rummet bredvid. Där står hans uppfinning fast nu i större modell. Han söker sig till sitt förarsäte, drar ner spakarna och skådar årsräkningen som susar förbi.

Till sist stoppar han tidsmaskinen. Slutdestinationen stannar långt fram i framtiden. Åt en plats där jordensbefolkningen lever som slavar till ”Morlocks”, apliknande monster. George märker snabbt att dessa varelser har en stor påverkan på hur mänskligheten formas av dem. Därför försöker han få snabbt kontakt med människorna för att ifrågasätta varför de går under ledningen av ”Morlocks”. Däremot märker engelsmannen att det inte är hur lätt som helst. För hur ska han kunna kommunicera med människor som talar ett annat språk och är från en annan plant? Och hur ska George kunna rädda människorna från framtiden?

Tidsmaskinen